Palestinkini.info

Kalamullah

Tuesday, 16 September 2008

Jalan2 100yen

<< iftar di masjid yokohama









after zemi class, gi jalan2 ngan kak hamimah ke 100 yen shop. pastu dalam perjalanan tuh borak2 skit. tanya lah kak hamimah, ape yg dia faham ngan "nafsu" . she said : nafsu tuh keinginan, pastu lelaki ade 1 perempuan ade 9. hurm..

nafsu dalam bahasa arab maksudnya "diri" . nafsu yg bermaksud keinginan tuh sebenarnya "syahwat" . penyalahgunaan bahasa :D . syahwat tuh ade 3 jenis. syahwat sex, syahwat makan and syahwat ego. setiap 3 tuh ade had nya. contoh nyer makan. kita perlu makan secukupnya je kan. sebelum kenyang berhenti.. kalau makan lebih2 tuh, syahwat makan lah tuh.. syahwat sex tuh faham2 sendiri lah yeah . ego yg diperlukan adalah apabila kita hendak mempertahankan keluarga, harta agama.. tapi syahwat ego tuh cam erm.. mempertahankan girlfriend, diri salah tapi still nak kata btul coz tak nak malu pada kouhai. ego2 yg biasa diperkatakan tuh..

yg saya tak faham tuh btul ke lelaki ade 1 nafsu and perempuan ade 9? nafsu yg diperkatakan dalam konteks ni bermaksud keinginan atau diri atau syahwat?

2 comments:

naim said...

from what i read, lelaki 1 nafsu perempuan 9 nafsu tu sbnrnye bleh ditafsirkan sbg pembahagian antara fakta n emosi dalam diri masing2..

lelaki ade 9 akal, 1 nafsu manakala perempuan ade 1 akal, 9 nafsu.. which means, lelaki lebih melihat kepada fakta, when perempuan ni lebih cenderung kepada emosi.. or something along these lines.. uhuhu..

sori le kalo x membantu..

izyan dalila said...

ic .. (^_^)